Kaip močiučių auginti smidrai gali pavirsti gurmaniškais šparagais

2015 Rgp 70 comments

Smidrai, šparagai – kokie čia augalai? Ogi tai vienas ir tas pats: močiučių darželiuose augintas žalias ažūrinis krūmas, pasirodo, yra visų gurmanų gegužės mėnesį medžiojamas delikatesas. Aplinkos dizaino konferencijos „Garden Style“ lektorė Ingė Auželienė papasakos visą tiesą apie juos.

Smidras dėl grožio

Tikrai esate juos matę, retas tik numanė, kad šis augalas priskiriamas prie valgomų. Tradicinėje kaimo sodyboje smidrai buvo auginami kaip dekoratyvus krūmas. Graži žalia spalva, lengva ažūrinė tekstūra, aukštis gali siekti ir pusantro metro – tikrai įspūdingas augalas. Dažniausiai buvo sodinamas paradinėje namo pusėje, prie pagrindinio įėjimo. Kartais įeidavo ir į gėlyno sudėtį, būdavo kaip galingas kaimynas prie ryškių flioksų, pelėžirnių, rusmenių, nasturčių žiedų.

smidrai sodyboje

Smidrai prie pagrindinio įėjimo. Sodyba Molėtų r.

Ilgus metus smidrai buvo nepakeičiami kuriant puokštes. Klasikinis praėjusios mados derinys – gvazdikai su smidrų šluotelėmis. Tačiau kartu su jais puokštėse buvo derinama devynios galybės gėlių rūšių, mat visoms joms duodavo ne tik žalią foną, bet ir romantišką dvelksmą.

Smidrai ir dabar galėtų išdidžiai sugrįžti į floristikos pasaulį, nes jie puikiausiai tiktų su laukinio pievų stiliaus kompozicijomis. Tačiau ne tik dėl floristikos „Garden Style“ konferencijos lektorė juos kelia ant pjedestalo – smidrai yra ir delikatesinė daržovė, apie kurią dar ne visi žino.

Smidras dėl maisto

Pavasarį išdygstantys smidrų ūgliai yra nupjaunami ir nesudėtingai paruošiami kaip garnyras arba pagrindinis patiekalas. Nesudėtingai dėl to, kad kitaip gali būti užgožiamas jų subtilus skonis. Šiek tiek sviestuko arba alyvuogių aliejaus, pakepti keptuvėje arba ant griliaus, papildyti su šonine, ančiuviais ar garstyčių padažu – tikrai daugiau nė nereikia. Keista, kad smidrai, tokio puikaus skonio augalas, lengvai auginamas, ilgametis, paprastai paruošiamas, bet kartu toks ypatingas – ir toks mažai žinomas dėl savo skonio savybių.

Smidrai su šonine. Nuotrauka iš whistler-outdoors.com

Smidrai su šonine. Nuotrauka iš whistler-outdoors.com

Savu laiku atkeliavę į Lietuvą, kurį laiką dvaruose buvo gaminami patiekalai su smidrais, tačiau galiausiai buvo pamiršta, kad augalas valgomas, ir smidrai įsitvirtino kaip dekoratyvinis krūmas. „Panašiai kaip su bulve, kurią iš pradžių Europoje augino dėl grožio, o tik vėliau dėl maisto“, juokiasi I.Auželienė. Užsienio šalyse smidrai buvo ir toliau auginami kaip valgomas augalas, o galiausiai į Lietuvos restoranus sugrįžo su tarptautiniu šparagų pavadinimu. Ir dabar dar ne visi žino, kad tie gurmaniški šparagai yra visiškai tas pats močiučių darželių smidras.

Šparagai dažnai painiojami su šparaginėmis pupelėmis, tačiau su jomis turi nedaug ką bendro. Užsienyje dažniausiai vartojamas pavadinimas, artimas lotyniškajam asparagus, o lietuviškai vadiname smidrais.

Smidrai šiuolaikiniam kontekste

Ar verta auginti smidrus šiandien? Žinoma! Jei turite sodybą ir smidro krūmo neišrovėte patys, šį ilgaamžį tikriausiai nebeturite. Smidras vienoje vietoje auga ir 15 metų.

Šiuolaikiškame sklype I.Auželienė pataria jį auginti ne gėlyne, o daržo zonoje. Dabar madinga dekoratyvinius augalus auginti kartu su valgomais, tačiau smidras nemėgsta būti užgožtas. Jam reikalinga erdvė, kad nenusilptų šaknys, kad galėtų sustiprėti iki kitų metų pavasario. Todėl gėlyne suderinti su kitais augalais sudėtinga.

Sodo dizainerė siūlo kitą variantą – smidrai gali būti auginami darže ir tuo pačiu gali atlikti dekoratyvaus elemento funkciją. Vienai šeimai įprastai užtenka 3-5 kerų. Pavasarį pjaukite ūglius ir skanaukite, kol birželio pradžioje pastebėsite, kad ūgliai pradeda medėti. Palikite 5-8 šakeles, kad toliau augtų ir šakotųsi – tai būtina, kad šaknys sukauptų pakankamai maisto medžiagų ir pasiruoštų naujam sezonui. Tokiu būdu ir derlių nuimsite, ir krūmu grožėsitės, ir į puokštę šakelę nusiskinsite.

Pavasarį pjauti smidrus valgymui reikia žemai, aštriu įrankiu. Nuotrauka iš www.rhs.org.uk

Pavasarį pjauti smidrus valgymui reikia žemai, aštriu įrankiu. Nuotrauka iš www.rhs.org.uk

Smidrus galima pasisėti, bet dygimas tikrai sudėtingas, tad specialistė geriau pataria įsigyti daigų. O priežiūra visai nesudėtinga: svarbiausia auginti lengvoje, neužmirkstančioje dirvoje. Patinka jiems kompostas – nuėmę derlių, gausiai juo apkaupkite. Rudenį, kai visai pagelsta, nupjaukite iki pat žemės. Galite apkaupti kompostu arba lapais, jei vasarą to nepadarėte.

Smidrai – paprastai auginamas ilgaamžis augalas, kuris gali būti ne tik puošmena, bet ir delikatesas, tobulai tinkantis pirmiesiems grilio vakarėliams pavasarį,“ sako I.Auželienė, aplinkos dizaino konferencijos „Garden Style“ lektorė. Tad pasikepkite ant grotelių jau savo užaugintų smidrų.

Straipsnis publikuotas ir Delfi portale Manonamai.lt, kur rasite ir daugiau straipsnių su konferencijos lektorių rekomendacijomis. Paskaitykite!

Daugiau Ingės patarimų išgirsite konferencijoje, jos pranešime apie dekoratyvų daržą. Nėra ko slėpti, ne visos daržovės atrodo taip gražiai kaip smidrai, todėl kartais verta kažkaip pridengti, kad nesimatytų nuo terasos ar kitų poilsio vietų, kartais įrengti pakeltas lysves, kartais kokią gėlę tarp daržovių įterpti, kartais arką su vijokliais prie įėjimo į daržą pastatyti.

Yra ir daugiau dekoratyvaus daržo sprendimų, kurie nesikerta su logika, agronomija, estetika ir ekologija. Susitiksim konferencijoje!